Rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite a fost subiectul unei emisiuni speciale LIVE la Gândul, astăzi. Fostul ministru de Externe, Theodor Baconschi și deputatul Toader Paleologu au comentat alegerea lui Donald Trump președinte al SUA, alături de Clarice Dinu, redactor șef Gândul, și Cristian Hostiuc, director editorial al Ziarului Financiar.
,,Victoria lui Trump e facută din reunirea extremelor de dreapta și de stânga. A câștigat cel mai bun entertainer (n.r. animator). Știe ce, cum să vorbească astfel încât să capteze atenția, știe cum să facă show. El a fost un histrion de campanie perfect, foarte tenace. Sunt niște vizite rituale pe care trebuie să le facă, contează simbolismul lor, contează ce capital alege în primul rând. Cred că va face prima vizită la Londra. Va alege Londra pentru că a fost foarte alături de brexiteri si s-a creat un fel de chimie acolo. În orice caz, cred că va avea o mare mobilitate internațională”, a declarat Teodor Baconschi în cadrul Interviurilor Gândul.
La aceeași ediție a emisiunii Interviurile Gândul a participat și Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii în perioada 2008 – 2009. Din punctul acestuia de vedere, Donald Trump nu este un fascist, așa cum a fost portretizat în unele cazuri, ci un marțafoi.
,,Donald Trump, cu bune și cu rele, într-un mod caricatural, încarnează un mit american, încarnează o versiune a visului american. Nu este un fascist, Trump, este, dacă vreți, un marțafoi, parțial cel puțin. Am putea analiza ce a generat acest fenomen, pentru că nu e în întregime sănătos ce s-a întâmplat. Parțial da, parțial nu! Există această gândire unică, în universități, în media, în lumea politică, în lumea diplomatică, este o gândire unică care castrează organul intelectual și atunci produce această orbire pe care o vedem cu toții”, a spus Paleologu.
Fostul ministru al Culturii a mai spus că americanii au votat într-un stil românesc, fiecare alegător votând, de fapt, împotriva lui Donald Trump sau a lui Hillary Clinton, fapt ce a transformat, în opinia sa, acest scrutin în ,,cele mai consternante alegeri din istoria SUA”.